16 de juny 2015

Jurassic World

Estarem d'acord en que no calia fer una altra pel·lícula de dinosaures, i és que sempre, sempre, els remakes, seqüeles i preqüeles es fan per fer diners única i exclusivament. De tota manera, n'hi ha que a banda de voler recaptar més diners a partir de quelcom que va tenir èxit, aporten alguna cosa més.

Jurassic World no és d'aquestes. Si te la mires fredament no té res de nou (sobretot pel que fa al guió), però segurament és la continuació més coherent de la primera entrega.
Aquí veurem el somni de l'ancià John Hammond fet realitat. Un parc temàtic dedicat a dinosaures que rep uns vint mil visitants al dia. Per seguir mantenint les visites inventen una atracció periódicament, així que creen noves bestioles més grans, amb més dents i més agressives. Evidentment -si no, no hi hauria pel·lícula- la cosa se'ls en va de les mans...

A nivell cinematogràfic la factura és bona, coherent com he dit amb la original i, de fet, amb moltes (potser massa) similituds. Com a mínim no és una batalla de Transformers amb dinosaures, aquí la càmera es mou el que és necessari i es mostra l'acció perfectament, i això és d'agrair.

Això sí, els primers compassos es fan excessivament lents, no ho he comptat, però crec que el detonant de la història arriba tardíssim, potser a la mitja hora i escaig. Encara que no sigui així, la sensació és aquesta, en part per que ja sabem què passarà, què anem a veure. Previsible ho és, i molt. Se sap qui acabarà mort i qui se salvarà només en la presentació de personatges, però tampoc esperàvem que fos tot plegat un misteri, oi?

Pel que fa al repartiment, el més que probable Indiana Jones, Chris Pratt (Owen) és del tot convincent i, de fet, no hi ha cap personatge que sobri massa. Fins i tot la canalla que hi surt no són gens excessius, bastant veraç tot plegat.

Hi ha alguna pífia de guió, però res alarmant. En resum, un divertimento actualitzat, que potser no calia, però que fa goig i tot.
Òbviament, el theme de John Williams ajuda a crear l'atmosfera d'enormitat quan descobrim el parc i, inevitablement ens transporta vint anys enrera.

Hi ha homenatges a l'original per tot arreu, fins i tot la famosa bengala de Jeff Goldblum. De fet, segur que els més joves no ho reconeixerant, però la recreació de la famosa escena de The Birds, de Hitchcock és força evident.

Adient per a amants de la primera entrega, serà com un viatge al passat però passat pel sedàs de la modernitat. Contraindicada per als que n'estiguin farts de les segones, terceres i quartes parts, aquesta no els aportarà res de nou.

Fitxa:
Director: Colin Trevorrow
Fotografia: John Schwartzman
Guió: Rick Jaffa, Amanda Silver, Colin Trevorrow, Dereck Connolly i Michael Crichton
Repartiment: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Vincent d'Onofrio, Omar Sy, Irrfan Khan

Track escollit:
Jurassic Park Theme
by John Williams

Frase escollida:
Gray: Can we stay with you?
Claire: I am never leaving you again!
Gray, Zach: [points to Owen] No, no, him. We mean him.