18 de jul. 2012

Animal Crackers

La gran majoria de les pel·lícules dels germans Marx són impressionants. Però quedem-nos amb aquesta, que rares vegades la gent l'escull com la seva preferida. Generalment aposten per Duck Soup o bé A Night at the Opera.

Aquesta, doncs, s'ambienta en una festa d'alta societat en una mansió. La festa en honor a un conegut explorador, el Capità Spaulding (Groucho Marx). L'anfitriona, la senyora Rittenhouse (Margaret Dumont) ha convidat també a un marxant d'art, Roscoe W. Chandler (Louis Sorin) i un parell de músics, Emanuel Ravelli i el Professor (Chico i Harpo Marx, respectivament).

Al més pur estil de vodevil, durant els dies que dura la festa hi ha el robatori del quadre que s'ha d'exposar en honor del Capità Spaulding i s'hi munten una pila de malentesos i bretolades marxianes que deixen el llistó de la comèdia molt amunt.

El guió és brillant (tant en la versió original com en la magníficament doblada, cosa que actualment no és sempre així), una serie d'hil·larants diàlegs sempre amb un dels Marx pel mig (excepte Harpo, és clar).

Destaco l'escena de la carta als advocats entre Groucho i Zeppo Marx (aquest últim interpreta el secretari d'Spaulding, Horatio Jamison), la conversa entre Spaulding i Chandler i l'escena del piano.

Com tota cinta dels germans Marx hi ha moments per al cant, que potser ens poden sobrar, però és part de la marca de la casa. En definitiva, cent per cent recomanable (com la majoria d'aquesta família). Adient per a qualsevol seguidor de les bones comèdies, tinguin els anys que tinguin i contraindicat per a aquells que només riguin amb American Pie i similars.

Fitxa:
1930
Director: Victor Heerman
Guió: George S. Kaufman, Morrie Ryskind, Bert Kalmar i Harry Ruby
Repartiment: Groucho, Chico, Harpo i Zeppo Marx, Margaret Dumont, Louis Sorin, Robert Greig...

Track escollit:
"My Old Kentucky Home"
Written by Stephen Foster
Performed by Chico Marx, Groucho Marx and Zeppo Marx

Frase escollida:
Groucho: Hello, my name is Jeffrey T. Spaulding. I bet you don't know what the T stands for.
Chandler: uhmm... Thomas!
Groucho: ...Edgar. You were close, though. You were close, though and you still are I bet.