22 de febr. 2013

Looper

Interessant cinta de ciència-ficció on el pes el porten les interpretacions més que els efectes especials. La història va de que en un futur, quan les màfies es volen desempallegar d'algú l'envien al passat (30 anys enrere) on un looper l'assassina i es desfà del cos sense deixar rastre.
Aquests singulars sicaris reben la paga a l'esquena dels seus 'clients' en forma de lingots de plata. Si enlloc de plata hi ha or significa que s'han acabat els seus serveis, significa que s'han assassinat a sí mateixos i que disposen de 30 anys de vida.
La trama en sí ja és curiosa, però si analitzem bé, trobarem que hi ha una feinada considerable en la realització de la pel·lícula. I és que d'entrada, els pocs efectes especials que hi ha (donada la categoria de ciència-ficció), estan realitzats a l'antiga. Si hi ha quelcom que levita (a la pel·lícula hi ha gent que té poders de telequinèsia) es fan servir cables que posteriorment s'esborren digitalment.

Però la gràcia de la cinta és la interpretació.
D'una banda tenim Joseph Gordon-Levitt en el paper de Joe i Bruce Willis en el d'Old Joe. A banda d'una caracterització raonablement eficaç per a que Gordon-Levitt s'assembli al que podria haver estat Willis de jove, el treball del primer imitant gestos, el caminar, les mirades i fins i tot la veu (en versió original, això el doblatge òbviament s'ho carrega) de Willis és espectacular. I és que Gordon-Levitt ha fet una feina magnífica per interpretar el seu personatge.
D'altra banda és digne de menció la interpretació de Jeff Daniels (Abe) que fa de perfecte capo en un paper força inusual en ell.
Però si cal mencionar a algú és, sens dubte, el petit Pierce Gagnon en el paper de Cid. Increïble plasmació de sentiments, bipolaritats i rareses d'aquest peculiar nen. Val la pena veure-la només per meravellar-se amb la interpretació del menut.

Pel que fa a altres aspectes de la pel·lícula, sí que és cert que a estones es fa pesada i lenta, però la mitja hora final recompensa les mancances de l'hora i mitja anterior. I és que tots els esdeveniments t'hi porten, encara que sigui lentament i amb escenes que bé podrien haver estat omeses.
La banda sonora acompanya, i bé. Bona tria per a cada moment sense que s'estigui més pendent de la música que del que passa a la pantalla.

No és una obra mestra, però tampoc és una pèrdua de temps veure-la. Adient per a qui tingui curiositat per coses noves i contraindicada per a qui s'hagi quedat només amb el concepte de viatjar en el temps.

Fitxa:
2012
Director: Rian Johnson
Guió: Rian Johnson
Repartiment: Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis, Emily Blunt, Jeff Daniels, Pierce Gagnon, ...

Track escollit:
"I Want to See the Bright Lights Tonight"
Written by Richard Thompson
Performed by Richard Thompson and Linda Thompson

Frase escollida:
Sara: This is a Remington 870. One blast could cut you the fuck in half.
Joe: ...in half, yeah, that's telling. You're holding a gun, I say I'm not afraid, so you describe the gun to me. It's not the gun I'm not afraid of.