7 de juny 2013

Jeux d'enfants

Curiosa comèdia romàntica amb traces psicòpates i reminiscències als germans Grimm i una estètica que beu de manera bastant evident de la també francesa Amelie. La història d'un joc entre un nen i una nena que se'n riuen de tot reptant-se amb uns "ets capaç o no ets capaç?" al llarg de tota la seva vida.
Quan són nens les coses no passen de ser bretolades seguides de càstigs, però a mesura que van creixent les bretolades ingènues de dos menuts deriven en les cabronades de dos joves que acaben sent grotesques i de mal gust (per als protagonistes, no per a l'espectador).

Una manera diferent d'explicar una relació d'amor-odi entre els dos protagonistes. D'una banda l'excel·lent Marion Cotillard en el paper de Sofie Kowalsky (interpretat en la infantesa per Joséphine Lebas-Joly) i per l'altra Julien Janvier, interpretat per Guillaume Canet (i per Thibault Verhaeghe en la versió infantil).
Els dos tenen la suficient química entre ells, encara que Cotillard acostuma a menjar-se la pantalla per sobre del seu company i sovint les situacions a les que s'exposen mútuament tenen més interès que l'actuació en sí. Amb tot, l'elecció dels actors és correcta.

Una manera de rodar molt francesa, però amb la gràcia de que es tracta d'una comèdia negra per damunt del romanticisme. Segurament el final és qüestionable i s'hauria d'haver quedat sense l'escena dels ancians, però és, si més no, curiosa.
Amanida amb diverses versions de La Vie en Rose que ajuden a donar-li aquell caire romàntic ineludible en tota cinta de comèdia francesa que s'estili.

En general és un divertimento prou potable que es deixa veure, no imprescindible, però agradable i curiosament trencadora. A estones potser es fa un pèl lenta, però res desmesurat.

Adient per a amants de les comèdies romàntiques que vulguin alguna cosa més i contraindicada per als qui esperen veure un succedani de Pretty Woman o similar.

Fitxa:
2003
Director: Yann Samuel
Guió: Yann Samuel
Repartiment: Marion Cotillard, Guillaume Canet, Joséphine Lebas-Joly,  Thibault Verhaeghe, Emmanuelle Grövold, Gérard Watkins, Philippe Drecq, ...

Track escollit:
"La Vie en Rose"
Édith Piaf / Louiguy
performed by Louis Armstrong

Frase escollida:
(extret de la subtitulació en Anglès)
Julien Jeanvier: [as Julien is fleeing from the police] Sophie was back in the game! Pure, raw, explosive pleasure! Better than drugs, better than smack! Better than a dope-coke-crack-fix-shit-shoot-sniff-ganja-marijuana-blotter-acid-ecstasy! Better than sex, head, 69, orgies, masturbation, tantrism, Kama Sutra or Thai doggy-style! Better than banana milkshakes! Better than George Lucas's trilogy, the muppets and 2001! Better than Emma Peel, Marilyn, Lara Croft and Cindy Crawford's beauty mark! Better than the B-side to Abbey Road, Jimmy Hendrix and the first man on the moon! Space Mountain, Santa Claus, Bill Gates' fortune, the Dalai Lama, Lazarus raised from the dead! Schwarzenegger's testosterone shots, Pam Anderson's lips! Woodstock, raves... Better than Sade, Rimbaud, Morrison and Castaneda! Better than freedom, better than life!