12 de març 2013

The A-Team

Els que vam créixer amb la sèrie de televisió dels 80 on hi havia molts trets però no moria ningú teniem molta por que no fos una desastrosa adaptació del mite. I el cert és que et queda un sabor agredolç de boca després de veure-la.

D'una banda és d'agrair la certa similitud dels actors actuals amb els de la sèrie, tot i que s'havia especulat amb molts noms per a cadascun d'ells. Sense anar més lluny hi havia els rumors de Bruce Willis o Mel Gibson per al paper que finalment interpreta Liam Neeson (Col. John 'Hannibal' Smith); pel paper interpretat per Bradley Cooper (Lt. Templeton 'Faceman' Peck), que aquí coneixíem com a Fènix, s'havia parlat de Brad Pitt, per Sgt. Bosco 'B.A.' Baracus (que interpreta Quinton 'Rampage' Jackson) fins i tot s'havia dit que l'actor original, Mr. T, podria fer-lo. I finalment per al paper de Capt. 'Howling Mad' Murdock (Sharlto Copley) òbviament havia sonat el nom de Jim Carrey.

De tota manera hi ha diversos aspectes del guió i de la pel·lícula en sí que decepcionen. En primer lloc la mítica escena d'un vehicle volant pels aires i bolcant (amb el vell truc de posar una rampa darrere d'uns arbustos) se'ls ha oblidat. En segon lloc, la famosa furgoneta GMC de Baracus s'utilitza ben poc i tampoc s'eternitza gustosament en els invents i bricolatge que realitzaven a la sèrie al més pur estil de l'equip original.

Les parts positives són diverses. D'una banda hi ha química entre els personatges i la relació que tenen entre ells és força similar a la dels originals, fins i tot descobrim el 'perquè' a Baracus li fa por volar i l'han de drogar cada vegada que l'han de pujar a un avió.
Segurament el famós monòleg amb el que començava cada capítol de la sèrie s'hauria d'haver posat exacte i íntegre a l'inici de la cinta i el theme també. Enlloc d'això hi ha algunes notes que recorden la famosa sintonia i algunes frases just abans dels crèdits de la famosa veu que recitava l'explicació de qui era l'equip A. Evidentment hi haurà qui digui que ja està bé per que la cosa va de com es crea l'equip i de per què fugen de la justícia i sobreviuen com a 'soldats de fortuna'.
Tornant a les interpretacions, pel que fa als secundaris, no n'hi ha cap que sigui digne de menció especial. Correctes i algun d'ells superflu, però formant part d'un tot que no trontolla en excés.
Amb tot, l'entreteniment està garantit, frases i situacions enginyoses, i diverses picades d'ullet a la sèrie original (fins i tot un cameo, això sí, en la versió doblada).

En definitiva adient per a la canalla nascuda després dels vuitanta com a divertimento i contraindicada per a fanàtics de la sèrie molt fanàtics, no acabaran decepcionats, però per poc.

Fitxa:
2010
Director: Joe Carnahan
Guió: Joe Carnahan, Brian Bloom, Skip Woods i Frank Lupo i Stephen J. Cannell (sèrie de televisió)
Repartiment: Liam Neeson, Bradley Cooper, Jessica Biel, Quinton 'Rampage' Jackson, Sharlto Copley, Patrick Wilson, Brian Bloom, ...

Track escollit:
"I've Been Lonely For So Long"
Written by Posie Knight and Jerry Weaver
Performed by Frederick Knight

Frase escollida:
Capt. 'Howling Mad' Murdock: Hang on, everybody - I wanna try something I saw in a cartoon once!