2 d’abr. 2013

A Fish Called Wanda

Hilarant comèdia dels anys vuitanta amb tots els ingredients necessaris per passar una boníssima estona. Amb dos dels sensacionals actors de Monty Python, John Cleese (en el paper d'Archie Leach) i Michael Palin (que encarna el tartamut Ken Pile), que fan les delícies de qualsevol situació còmica. Per completar l'elenc, el meravellós Kevin Kline (Otto) i l'exuberant Jamie Lee Curtis (Wanda Gershwitz).

L'argument no deixa de ser una història gairebé paròdica sobre uns lladres que es van traint entre sí, però si tenim en compte que tenim d'una banda una femme fatale mig de poble, un assassí desmesurat, inculte i neci que llegeix a Nietzsche, un mosso dels encàrrecs tartamut i amant dels animals i un jutge britànic pompós, les perspectives milloren, oi?

Nombroses escenes que faran recargolar-nos de riure i una trama embolicada i rocambolesca són els principals trets d'aquesta pel·lícula. I és que, de fet, la història és el de menys. La importància rau en la interacció entre els personatges i la bona química entre els actors que els interpreten.
És, doncs, una comèdia imprescindible.

Memorables moments com el de Cleese despullant-se i parlant en rus, la pedanteria mal entesa de Kline a tothora, els intents infructuosos de Palin per fer-se entendre... Són nombrosos els gags que hi trobarem i, malgrat la pel·lícula en sí no és gran cosa a nivell tècnic, tampoc cal destacar-ho, per que els seus creadors tampoc ho van voler així...

Com a curiositats del rodatge destacar que els peixos que es menja Kline en realitat eren de gelatina, encara que el mateix actor va oferir la idea de menjar-se'ls vius... Els assassinats dels gossos per part de Palin en realitat eren molt més crus, però en proves en públic no van tenir acceptació i es va optar per fer-los més paròdics.

Poca cosa més a dir, tan sols que val molt la pena veure-la. Adient per a amants de la bona comèdia, contraindicada als que els hi agradi la comèdia de la cultura del pet.

Fitxa:
1988
Director: Charles Crichton
Guió: John Cleese, Charles Crichton
Repartiment: John Cleese, Jamie Lee Curtis, Kevin Kline, Michael Palin, ...

Track escollit:
"Volare (Nel Blu Dipinto Di Blu)"
by Twilight Trio

Frase escollida:
[Otto dangles Archie out a window]
Archie: All right, all right, I apologise.
Otto: You're really sorry.
Archie: I'm really really sorry, I apologise unreservedly.
Otto: You take it back.
Archie: I do, I offer a complete and utter retraction. The imputation was totally without basis in fact, and was in no way fair comment, and was motivated purely by malice, and I deeply regret any distress that my comments may have caused you, or your family, and I hereby undertake not to repeat any such slander at any time in the future.
Otto: Ok.