23 de jul. 2012

Collateral

Aquesta cinta de Michael Mann -autor de The Insider, Heat i Public Enemies- té aspectes dignes de menció, algun moment memorable, però també inconvenients insalvables.
D'una banda el fet que estigui rodada amb càmera digital (pràcticament de videoaficionat) i amb la tècnica de càmera a l'espatlla. Això fa que sigui molt més propera i directa i en segons quins moments augmenta la tensió que pretén donar.
La trama en sí no és cap novetat, però si l'aspecte en que s'estructura, i és que no es basa en els tres actes clàssics d'introducció, nus i desenllaç. Es pot dir que directament passa al tercer acte i que per la manera en com està narrada es van descobrint els perquès de tot plegat.

Pel que fa a la interpretació dels personatges, és aquí on hi ha l'errada més garrafal de la pel·lícula. A Cruise no te'l creus, deixant de banda les ortopèdiques canes dignes d'una caixa de cartró de Grecian 2000. Però és que Tom Cruise només fa bé (llevat de poques excepcions) el paper d'Ethan Hunt a Mission:Impossible. Jamie Foxx fa un bon paper, però està al servei de l'anterior i no és pot dir que tinguin massa química aquest parell.
I els secundaris passen desapercebuts. Tots, excepte Javier Bardem, que en poc més de dos minuts de quota de pantalla interpreta a la perfecció el seu petit paper amb un monòleg memorable.

Pel que fa a la resta de la pel·lícula, poca cosa més a afegir. No aporta massa cosa, la veritat. Per apreciar més bé aquesta manera de rodar podriem passar directament a Miami Vice, també de Mann, que té coses més bones que aquesta, i això que basant-se en una serie de televisió mai no pots lluir-te massa.

Adient per a incondicionals del senyor Cruise que creguin que les canes li queden bé i contraindicat per a aquells que pensen veure una segona Heat.

Fitxa:
2004
Director: Michael Mann
Guió: Stuart Beattie
Repartiment: Tom Cruise, Jamie Foxx, Jada Pinkett Smith, Javier Bardem, ...

Track escollit:
"Hands Of Time"
Written by Andrew Cato, Tom Findlay (as Thomas Findlay) & Richie Havens (as Richard Havens)
Performed by Groove Armada feat. Richie Havens
Courtesy of Jive Records UK
Under license from BMG Film & TV Music

Frase escollida:
Felix: Do you believe in Santa Claus? 
Max: No. 
Felix: Nor do I. Nor do I, but my children do. They are still small. But do you know who they like even better than Santa Claus? His helper, Pedro el Negro. Black Peter. There's an old Mexican tale that tells of how Santa Claus got so very busy looking out for the good children that he had to hire some help to look out for the bad children. So he hired Pedro. And Santa Claus gave him a list with all the names of all the bad children. And Pedro would come every night to check them out. And the people, the little kids that were misbehaving, that were not saying their prayers, Pedro would leave a little toy donkey on their window. A little burro. And he would come back, and if the children were still misbehaving, Pedro would take them away, and nobody would ever see them again. Now, if I am being Santa Claus, and you are Pedro, how do you think jolly Santa Claus would feel if one day Pedro came into his office and said, 'I lost the list.' How fucking furious do you think he will get?