20 d’ag. 2012

The Bourne Legacy

La quarta entrega de la saga Bourne era tot un repte per diverses raons. En primer lloc, canvi d'actor principal. Aquí, Jeremy Renner (Aaron Cross) substitueix Matt Damon (Jason Bourne) i certament no podria haver hagut cap altre actor per a aquest paper. La gran majoria de papers de Renner involucraven baralles, armes i tombarelles, així que ben encertat amb el càsting.
Però és que la gràcia de la pel·lícula va molt més enllà. En primer lloc aposta més pel thriller que per l'acció pura i això permet una actuació més profunda dels personatges i el desenvolupament de la trama en un degoteig ben planificat.
I parlo de planificació perque de fet, el muntatge de la cinta se solapa meravellosament bé amb la seva precedent. Per tal de contextualitzar el canvi d'un objectiu a l'altre (de Bourne a Cross) hi ha un muntatge en paral·lel amb els moments trascendentals de la tercera entrega sense, això si, que aparegui el protagonista (tan sols apareix en fotografies).
Si que és cert que des d'un bon inici el que sembla és que la pel·lícula relati la història d'un súper agent ionqui que va a la recerca de la seva dosi, però a mida que avancem en la trama, a poc a poc es va desgranant el de què va...

D'altra banda és d'agraïr que el director d'aquesta darrera entrega hagi apostat per no abusar de la càmera a l'espatlla i que així (exceptuant l'escena de la persecució en moto) no ens maregem.
Pel que fa a la resta del repartiment, ben mesurat i creïble, fins i tot Edward Norton que, tot i posar la mateixa cara que a totes les seves interpretacions (exceptuant The Score), està correcte.

Així doncs, recomanable pel canvi de registre (sense perdre'n l'essència) vers les seves precedents, pel fet de primar la trama en detriment de l'acció i per fer un embolic i mica en mica conduir-nos al final sense tractar-nos d'idiotes. Final, evidentment, obert i encaminat a una segona part (o cinquena, vaja).

Adient per als fans de la saga i sobretot per als fans que pensaven que la càmera es movia molt. Contraindicat per als que només volen veure un paio sobradíssim que esbatussa gratuïtament.

Fitxa:
2012
Director: Tony Gilroy
Guió: Tony Gilroy, Dan Gilroy i Robert Ludlum (inspirador, perque no hi ha quart llibre)
Repartiment: Jeremy Renner, Rachel Weisz, Edward Norton...

Track escollit:
"Extrem Ways (Bourne's Legacy)"
Written, Produced and Performed by Moby

Frase escollida:
Mark Turso: You were given a Ferrari and your people treated like a lawnmower. And who brakes, pays.