8 d’ag. 2012

The League of Extraordinary Gentlemen

Basada en la novel·la gràfica amb el mateix títol d'Alan Moore i Kevin O'Neill, els fans del gènere Steampunk, quedaran realment decepcionats.
Aquest gènere tracta de conflictes socials, econòmics i violència en un segle XIX on la tecnologia basada en la màquina de vapor ha evolucionat exponencialment (ajuntant-se amb la contemporània). Altres exemples cinematogràfics que recorden aquest gènere poden ser Wild Wild West, o la locomotora de vapor/màquina del temps de Back To The Future III.

La pel·lícula ajunta, doncs, personatges literaris cèlebres i forma una mena de The Avengers però al segle XIX. En primer lloc tenim Allan Quatermain (Sean Connery), caçador anglès de la novel·la de H. Rider Haggard Las Minas del Rey Salomón. A la cinta és més una barreja entre Indiana Jones i el seu pare. En segon lloc hi ha l'home invisible Rodney Skinner (Tony Curran), la feina del qual és encarregar-se de les frases suposadament gracioses i de puntualitzar que quan no se'l veu és que va despullat.
També hi surt el Capità Nemo (Naseeruddin Shah), que ara resulta que està instruït en les arts marcials, Mina Harker (ho sento, però interpretada per Peta Wilson hi segueixo veient Nikita), que es vampira definitivament, mossegant i tot, Tom Sawyer (Shane West) reconvertit en un agent especial nordamericà, Dr. Jeckyll (i Mr. Hyde, obviament, interpretat per Jason Flemyng) que s'apropa més al tàndem Bruce Banner/Hulk del que es desitjaria i Dorian Gray -que jo diria que a la novel·la era un nano ros- interpretat per Stuart Townsend, que algú li ha dit que s'assembla a Johnny Deep i s'ho ha cregut.

La trama en sí, no té res en especial, el guió forçat (se li suposa un gir final inesperat, però és lamentable) i els efectes especials expressament inacabats. No hi ha una cohesió veritable entre els personatges i potser la única cosa que crida l'atenció és aquesta estètica entre victoriana i gótica, una barreja del Batman de Tim Burton i els decorats teatrals pintats de Mary Poppins.

Adient per a aquells que vulguin passar l'estona ignorant un munt de pífies literàries, de coherència i que esbossen un somriure quan senten noms propis que els sonen d'alguna cosa i no saben ben bé de què i contraindicat per als que han seguit Alan Moore i els ha agradat (amb raó Moore es va desvincular d'aquesta pel·lícula).

Fitxa:
2003
Director: Stephen Norrington
Guió: Alan Moore i Kevin O'Neill (còmic) i James Dale Robinson (adaptació)
Repartiment: Sean Connery, Naseeruddin Shah, Peta Wilson, Tony Curran, Stuart Townsend, Shane West, Jason Flemyng, Richard Roxburgh...

Track escollit:
"Largo al quadrupede"
(Traviata)
By Giuseppe Verdi

Frase escollida:
Rodney Skinner: Kicking us out already? A moment ago it was sherry and giggles