1 d’oct. 2012

Shooter

En realitat no deixa de ser una americanada patriòtica plena de tòpics, però està bastant més ben portada que les habituals dels "durs" del cinema.
Mark Wahlberg encarna al Sergent Bob Lee Swagger, un paio amb molts recursos que després d'un mal dia estant de servei es retira a la muntanya.
Una de les enèssimes pel·lícules sobre corrupció del poder que, en aquest cas, implica al govern (Ned Beatty) i als estaments militars (Danny Glover) -o com a mínim a representants d'aquests-, que fan i desfan mentre l'FBI beu a galet.
Els bons de la pel·lícula són doncs, el pobre Sergent inculpat injustament, un agent de l'FBI novell que no sap ben bé què fa però té molt bona voluntat (Michael Peña) i la jove vídua del col·lega d'armes del Sergent (la preciosa Kate Mara).

En sí la pel·lícula t'enganxa. Et porta. L'argument és ràpid i no s'estén en detalls innecessaris. Molts trets, explosions i accions dignes de MacGyver. A més a més, com que Bob Lee Swagger és un franctirador d'èlit, podem gaudir de trets de llarga distància i totes les explicacions més o menys físiques o científiques dels trets en qüestió.

Malgrat algunes escenes excessivament patriòtiques i els clixés típics de militars i governadors, la cinta es deixa veure, és entretinguda i la gaudeixes.
Són d'especial menció les interpretacions de Elias Koteas, el gos falder del Coronel interpretat per Glover, i de Rade Serbedzija com a agent d'èlit retirat, en cadira de rodes i, en realitat, donat per desaparegut.

En definitiva, adient per als que els agrada una bona pel·lícula d'acció si saben obviar els elements patriòtics (que d'altra banda tampoc són tants, n'hi ha que en tenen moltíssims més) i contraindicat per als que no creuen que es pugui encertar un tret des de més de mil cinc-cents metres.

Fitxa:
2007
Director: Antoine Fuqua
Guió: Jonathan Lemkin i Stephen Hunter (novel·la)
Repartiment: Mark Wahlberg, Danny Glover, Michael Peña, Kate Mara, Rhona Mitra, ...

Track escollit:
"Nasty Letter"
Written and Performed by Ottis Taylor

Frase escollida:
Colonel Isaac Johnson: I won. You lost. Get used to the idea, son. 
Bob Lee Swagger: I'm not your son.